Monday, September 13, 2010
RESEPI BEJAH
Lamanya x update blog....semalam rumak mak mertua buat kenduri arwah..menu :-
ayam masak lemak cili padi dgn nangka, asam pedas ikan cencaru dengan bendi dan kerabu perut dengan taugeh.....post kali ni bukan nak cerita resepi-resepi menu kat atas tu....oleh kerana semalam kupas kunyit banyak....kakak ipar pulak sebut pasal bejah...ermmmmm...sedapnya...dah lama x makan bejah..last makan pun 10 thn dulu..masa dalam pantang..ha..ha..ha...
Pantang dengar pasal masakan apa-apa..mesti teringin aje nak makan...resepi dari mak mertua....
1. Daging 1/2 kilo - dihiris nipis
2. Kunyit - sejengkal }
3. Halia - 2 inci }
4. Lada hitam - sesudu kecil } Ditumbuk
5. Bawang putih - 3ulas }
6. Bawang merah - 6 biji }
7. Santan pekat -
8. Asam keping - 1 keping
Cara masak :
1. Masukkan semua bahan tumbuk, daging dan santan dalam periuk.
2. Biarkan sehingga mendidih.
3. Sedap dimakan bersama nasi panas.
Ermmmm....sedapnya...terkecur liur dibuatnya...puasa 6 ni....waktu berbuka karang leh le buat....
Labels:
RESEPI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment